T. +32 (0)53 72 90 20 nl | +32 (0)53 72 90 28 fr|info@zoolyx.be

EHV 1+4 PCR

Bestel het onderzoek

93,9
77,60 (excl. 21% BTW)

enkel via de dierenarts

Omschrijving

Doeldiersoort en rassen

Paard

Staalname

  • Weefsel gefixeerd
  • EDTA volbloed
  • Wisser microbio

Doorlooptijd

1 dag

Rubriek

Infectieuze PCR

Code

P3030D

Analyses


Kort

Zowel EHV1 als EHV4 kunnen ademhalingssymptomen veroorzaken zoals koorts, opgezette lymfeknopen, oogvloei en sereuze neusvloei. EHV1 kan ook aanleiding geven tot abortus (typisch tijdens de laatste 4 maanden van de dracht) of zwakke veulens en neurologische symptomen.

De polymerasekettingreactie (PCR, van polymerase chain reaction), is een manier om uit zeer kleine hoeveelheden DNA (enkele basen) specifiek een of meer gedeeltes te multipliceren (amplificeren) tot er genoeg van is om het te analyseren.

EHV1 en EHV4

Zowel EHV1 als EHV4 kunnen ademhalingssymptomen veroorzaken zoals koorts, opgezette lymfeknopen, oogvloei en sereuze neusvloei. EHV1 kan ook aanleiding geven tot abortus (typisch tijdens de laatste 4 maanden van de dracht) of zwakke veulens en neurologische symptomen. Het virus spreidt zich door de lucht over korte afstand en kan overgedragen worden door direct contact door mens en dier. Virusvermeerdering gebeurt in het ademhalingsstelsel en kan daarna via de witte bloedcellen in de bloedbaan overgaan naar de drachtige baarmoeder of het zenuwstelsel. De typische zenuwstoornissen die kunnen worden opgemerkt zijn ataxie, paralyse achterhand, slappe staart, incontinentie en niet meer kunnen mesten. Het virus kan levenslang latent aanwezig blijven waardoor het later plots weer kan opduiken. Diagnose: een diepe neusswab om PCR uit te voeren. In geval van abortus is het aan te raden een stukje long of milt te nemen van de foetus of een stuk van de placenta. Bij de neurologische vorm kan eventueel ook cerebrospinaal vocht worden getest. Tevens kan ook een EDTA staal ingestuurd worden vanaf 3 dagen na het begin van de symptomen om virusisolatie of PCR uit te voeren.   De behandeling is enkel symptomatisch. Eventueel kan acyclovir worden toegediend. Bij de neurologische vorm dienen de blaas en rectum manueel leeggemaakt te worden. Vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen abortus. Vaccinatie geeft wel een vermindering van symptomen en het minder spreiden naar andere paarden.  

Meer Lezen?