T. +32 (0)53 72 90 20 nl | +32 (0)53 72 90 28 fr|info@zoolyx.be

Aanleg zwaarlijvigheid – Erfelijke aanleg

HomeZoolyx WikilabErfelijke aanlegAanleg zwaarlijvigheid – Erfelijke aanleg

Wat wordt er getest?

Er wordt gezocht naar de aanwezigheid van een mutatie in het DNA ter hoogte van het POMC gen. Dit gen codeert voor signaaleiwitten die instaan voor het verzadigingsgevoel en daarmee de eetlust temperen. Door het ontbreken van een deel van de genetische code (deletie) van het gen worden deze eiwitten niet gevormd of zijn misvormd waardoor hun normale functie verstoord is.

Hoe interpreteren?

Resultaat Omschrijving Interpretatie
+/+ homozygoot mutant De mutatie is aanwezig op beide genen. Je huisvriend heeft een sterkere eetlust dan een gemiddelde soortgenoot en zal van nature – als hij de kans krijgt – veel meer eten dan hij nodig heeft. Het komt er dus op aan om hem die kans niet te geven.
+/- heterozygoot mutant Slechts één van beide genen is defect. Het effect is kleiner dan bij +/+ maar een gepaste voedingsgewoonte naargelang leeftijd en activiteitsniveau blijft het beste advies.
-/- homozygoot wild type Beide genen zijn intact. Erfelijke aanleg voor sterke eetlust en onverzadigbaarheid zijn niet bewezen. Uiteraard zal je hond nog steeds te zwaar worden als je hem een te energierijk voedsel voorschotelt. Competitie met andere honden of zelfs katten kan ook nog steeds ervoor zorgen dat je hond meer eet dan zonder pottenkijkers in de buurt.

 

Diersoorten en referenties

Hond

POMC

Kenmerken

Afkorting

obesitas

Rubriek

Erfelijke aanleg

Staalname

*

Wisser genetisch

* = voorkeur


Laatst geupdate op 9 januari 2023 om 01:03

Verborgen inhoud

Login