Zoolyx zet hard in op diagnostiek bij vogels, reptielen, vissen en knaagdieren. We hebben een uitgebreid aanbod aan specifieke testen, in-house experts en de mogelijkheid om hier autopsies te laten uitvoeren daarom is Zoolyx ook de eerste keus voor alle bijzondere dieren.

Ons aanbod testen wordt continu aangepast en soms zetten we een van onze testen in de verf. Nu is dat de PCR-test voor Nidovirus bij slangen die we zelf ontwikkeld hebben.

Nidovirus is een virus dat veel voorkomt bij pythons en pas in 2014 is ontdekt. Het is een zeer besmettelijk virus dat vaak fataal blijkt voor de aangetaste slang. Veel voorkomende symptomen zijn letsels in de mond, verminderde eetlust, open bek ademen. In een later stadium is er vaak sprake van pneumonie, gastrointestinale letsels en secundaire bacteriële infecties.

Niet alle besmette slangen ontwikkelen symptomen. Sommige dieren zijn drager, anderen ondervinden chronische, lichtere symptomen. Recent onderzoek doet vermoeden dat het virus ook te vinden is in gezonde populaties.

Om deze redenen is deze PCR test niet enkel een middel om een diagnose te bevestigen, maar ook nuttig om screenings te laten uitvoeren en nieuwe dieren in een collectie te laten testen. Zo kan u uw klanten helpen hun collectie te beschermen. Want het resultaat is de dag na ontvangst van het staal al beschikbaar, zo kan u kort op de bal(python) spelen.

Een swab van de orofarynx of trachea of een BAL-spoeling zijn de ideale stalen om Nidovirus op te sporen bij levende dieren. Voor bevestiging bij overleden dieren raden we aan om longweefsel te testen.

Uw vragen kan u stellen per telefoon of via mail, onze medewerkers van het secretariaat staan klaar om u te verbinden met onze experts.