Het laboratorium:

Welkom bij het eerste diergeneeskundig privélaboratorium in België. Zoolyx is gehuisvest in ultramoderne gebouwen in Aalst. Het hoogtechnologisch instrumentarium is uitsluitend bestemd voor het uitvoeren van diergeneeskundige analyses. Meer dan 400 dierenartsen en -klinieken vertrouwen op de expertise van ons ervaren team. Ook de farmaceutische industrie, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en dierentuinen doen regelmatig een beroep op ons.

Onze werking

De evolutie van diagnosetechnieken en de vooruitgang in de diergeneeskunde in het algemeen vereist meer en meer specialisatie van de ondersteunende laboratoria zelf. In de ons omringende landen is dat al langer zo, in België was dat nog niet het geval. 
We bieden een uitgebreid en evolutief testaanbod (serologie, hormonologie, PCR, genetische analyses….) en een snelle service afgestemd op uw wensen, tegen een correct tarief. Onze toestellen, controles, calibraties en methodes zijn volledig afgestemd op diergeneeskundige stalen.
Koeriers, administratief personeel, laboranten, dierenartsen, iedereen in onze organisatie kent uw behoeften als praktijkdierenarts. Elke tak van de diergeneeskunde kent ondertussen zijn eigen doorgedreven specialisatie.
Daarom stellen we dierenartsen uit verschillende domeinen tewerk: kleine huisdieren, paarden en landbouwhuisdieren.Van ons krijgt u bijvoorbeeld antibiogrammen, electroferogrammen, hemogrammen, automatische reflextesting, en bijkomende advies aangepast aan de diersoort in kwestie.

Van alcapa tot zeehond (A tot Z).

U kunt ons klinisch laboratorium inschakelen voor analyses van verschillende diersoorten:
 • gezelschapsdieren (hond, kat, fret, konijn, kleine knaagdieren)
 • landbouwdieren (varken, rund, schaap, geit, gevogelte)
 • paarden en ezels
 • vogels, reptielen, amfibieën en vissen
 • wild life en zoodieren

Van staal tot resultaat

We willen onze service zo goed mogelijk afstemmen op uw persoonlijke wensen en eisen. Met elke klant maken wij daarom specifieke afspraken in verband met het ophalen van stalen, de manier van rapporteren, enz.
Onze klantendienst staat voor u klaar als u vragen of opmerkingen hebt en zorgt voor een nauwkeurige opvolging van uw aanvragen.
Constante kwaliteit is een belangrijke leidraad in onze dagelijkse werking. Wij leggen de lat echter steeds hoger voor onszelf en we blijven verbeteren. Daarom ontwikkelen we momenteel een kwaliteitssysteem voor het bewaken van de diagnostische kwaliteit volgens de strenge internationale normen ISO/IEC 17025.

Als diergeneeskundig laboratorium kan Zoolyx zo goed als alle analyses verrichten, van routinemetingen tot zeer gespecialiseerde diagnoses. 
Hoewel de analytische competentie van het laboratorium zich over tal van disciplines uitstrekt, hebben we niet het ganse spectrum van mogelijke analyses in eigen beheer. Sommige analyses mogen enkel door daarvoor erkende instanties uitgevoerd worden, andere gebeuren slechts in het buitenland.
Door jarenlange opgebouwde ervaring kunnen wij echter steeds optreden als contactpunt voor al uw laboratoriumanalytische behoeften. Wij helpen en adviseren u graag zelfs bij de meest exotische vragen.
Zoolyx heeft een ruime expertise in clinical trials als performing lab: klein- of grootschalig, privaat of institutioneel, lokaal of internationaal. Ook voor het opzetten van studieprotocols, uitschrijven van SOP’s en selectie van populaties kunnen wij u assisteren.
Raadpleeg de labogids wikilab voor een gedetailleerd overzicht van alle analyses, de gebruikte techniek, referentie-intervallen en interpretatiehulp. Via de faq pagina’s vindt u een antwoord op veelgestelde vragen rond staalname, ophaling, rapportering en facturatie.

Uitgebreid testaanbod

Een correct resultaat begint bij de juiste staalafname en optimale transportomstandigheden. Zoolyx stelt u al het nodige afname- en verzendmateriaal gratis ter beschikking, op eenvoudige aanvraag (via het aanvraagformulier in bijlage of online).
We helpen u bij de keuze van het meest geschikte materiaal en informeren u hoe u het staal het best behandelt in afwachting van de komst van onze ophaaldienst. Om vergissingen te voorkomen, is een correcte identificatie uiteraard ook essentieel.
Om de kwaliteit van het staal te beschermen, zorgen we ervoor dat het vlug wordt opgehaald en in de beste omstandigheden vervoerd.
Dankzij een uitgekiende logistiek garanderen we een vlotte dienstverlening over gans Belgïe en over de landsgrenzen.
Wenst u een afspraak te maken met onze ophaaldienst of het opvragen van resultaten kan u ons bereiken via:
 • tel: 053/72 90 20
 • e-mail: info@zoolyx.be

Doorlooptijd routinebepalingen:

 • Ma – Za: Aanmelden voor 12u = ophaling middagronde = resultaat <18u
 • Ma – Vr: Aanmelden <18u = ophaling avondronde = resultaat <22u
We streven er steeds naar de resultaten binnen de kortst mogelijke termijn aan u te bezorgen. De meeste analyses gebeuren nog dezelfde dag na aankomst van het staal in ons laboratorium.
Standaard wordt het analyserapport per e-mail overgemaakt aan de aanvragende dierenarts.
Op verzoek verzenden we ook een kopie naar collega’s, de eigenaar of verantwoordelijke van het dier of een derde partij. Alle uitslagen zijn ook beschikbaar via het web waar een aanvraag quasi onmiddellijk wordt geregistreerd na ontvangst in het laboratorium.
U hoeft zich alleen te registreren op www.zoolyx.be en een gebruikersnaam en paswoord te kiezen. Na verificatie door de webadmin krijgt u onmiddellijk toegang tot uw uitslagen.
Daarnaast ondersteunen wij ook de meest courante praktijksoftware. Door middel van een referentienummer kan een rapport rechtstreeks in uw patiëntendossiers geïntegreerd worden.
Voor gespecialiseerd advies bij de interpretatie van de resultaten kunt u steeds terecht bij onze laboratoriumdierenartsen. Zij zijn beschikbaar voor diagnostische ondersteuning en voor persoonlijk overleg over de evaluatie van de testresultaten en de eventuele verdere behandeling.
Bijaanvragen zijn in de meeste gevallen perfect mogelijk, ook online.
We houden stalen doorgaans enkele dagen tot zelfs weken bij. Alleen op op glucose- en citraatstalen is geen bijaanvraag mogelijk omdat dit type stalen snel in kwaliteit afneemt.
Bijaanvragen zijn mogelijk:

 • tot 5 dagen na staalname voor EDTA-stalen en voor urine
 • tot 1 maand na staalname voor serumstalen
 • tot 2 maanden na staalname voor weefselstalen voor PCR
 • histologische coupes worden minstens 5 jaar bijgehouden

Op verzoek kunnen wij ook interessante monsters of isolaten voor onbeperkte tijd stockeren bij -80°C.

Vragen over Zoolyx?