Enkel waarden >100 EAU zijn significant.
Atopie is echter weinig waarschijnlijk bij een enkelvoudige zwakke reactie (bvb 150 EAU). In dit geval valt van immuuntherapie weinig te verwachten. Herevalueer de diagnose en doorloop secuur het ICADA-protocol.
In geval van multipele positieve reacties is het aanbevolen om enkel de meest in het oog springende te beschouwen en de resultaten te correleren aan de anamnese. Bvb een lichte reactie tegen pollen in de winter is niet relevant.
Zoolyx is een veterinair, diagnostisch labo. Dierenartsen en praktijken vragen ons om stalen op te halen en te analyseren om hen bij te staan bij de diagnose en opvolging van hun patiënten. Als u een factuur van ons heeft ontvangen dan is dat waarschijnlijk omdat wij uw gegevens hebben ontvangen samen met een staal van bij uw dierenarts.
Voor alle vragen in verband met de resultaten of de interpretatie kan u contact opnemen met uw dierenarts.
U heeft een factuur ontvangen omdat wij een analyse hebben uitgevoerd op vraag van uw dierenarts. Uiteraard krijgt u dan ook toegang tot de resultaten.
Als wij van de dierenarts ook uw emailadres hebben ontvangen, dan kan u zich inloggen op onze website zoolyx.be om uw resultaten te raadplegen.
Als wij uw emailadres niet hebben ontvangen dan kan u vragen aan de aanvragende dierenarts om de resultaten met u te delen.
Op de pagina met uw rapport zal u ook de prijs van deze onderzoeken kunnen zien. Dit is louter informatief. Het is niet mogelijk om dit online te vereffenen. Nadat alle onderzoeken zijn afgerond zal de factuur opgesteld en verstuurd worden met de post.
Op de factuur die u van Zoolyx heeft ontvangen kan u alle gegevens vinden om de betaling uit te voeren. In het kader linksbovenaan vindt u ons IBAN, de BIC van onze bank en ons BTW-nummer.
IBAN: BE 69 3631 3257 3778
BIC: BBRUBEBB
BTW: BE0549.932.689
Om uw betaling correct te registreren zal u ook moeten een gestructureerde mededeling ingeven bij uw betaling. Die kan u vinden in het grijze kadertje met het te betalen bedrag.
Voor elk dossier wordt er ook een handling-kost toegevoegd aan de factuur. Dit is voor alle kosten die niet rechtstreeks met de analyses te maken hebben. Dat gaat over administratieve verwerking, ophalingen, logistieke lasten en verzendingskosten, …
Deze kost wordt maximaal één keer per dag aangerekend per eigenaar. Als wij van eenzelfde eigenaar verschillende stalen ontvangen op hetzelfde moment, dan wordt deze kost maar een enkele keer aangerekend.
Indien u een factuur ontving met foutieve of ontbrekende gegevens dan kan u dat laten weten aan facturatie@zoolyx.be binnen de twee maanden na de originele factuurdatum en zal u een gecorrigeerde versie ontvangen.
De wormen die jouw paard draagt leggen eitjes die meekomen met de mest. In het mestonderzoek van Zoolyx wordt in het meststaal van jouw paard gezocht naar deze wormeitjes. Als resultaat geven wij jouw mee welke (sporen van) wormen we in dat meststaal hebben teruggevonden en in welke hoeveelheid.
De wormsoort kan je terugvinden onder endoparasieten.
Wil je weten hoe je tegen deze worm kan behandelen? Meer informatie vind je hier.
Het is niet omdat een paard een bepaalde worm draagt, dat die daarom per se schadelijk is. Wormen zijn pas schadelijk vanaf een bepaalde hoeveelheid. De hoeveelheid waarin we wormeitjes hebben teruggevonden in het meststaal wordt vermeld onder EPG. Meer informatie over EPG- en LPG-waarde vind je hier.
In het resultaat van het mestonderzoek worden de wormsoorten vermeld die in het meststaal zijn gevonden. Meer uitleg over deze wormsoort en de juiste manier van behandelen vind je hieronder.
De meest voorkomende endoparasieten bij paarden zijn:
- Cyathostominae of kleine bloedworm
- Strongylus vulgaris of grote bloedworm
- Parascaris equorum of spoelworm
- Anoplocephala perfoliata of lintworm
- Strongyloides westeri of veulenworm
- Oxyuris of aarsworm
- Gasterophilus of paardenhorzel
- Fasciola hepatica of leverbot
- Dictyocaulus arnfieldi of longworm
De wormen die jouw paard draagt leggen eitjes die meekomen met de mest. In het mestonderzoek van Zoolyx worden in het meststaal van jouw paard deze wormeitjes geteld. Wormen zijn immers pas schadelijk vanaf een bepaalde hoeveelheid. Het aantal wormeitjes is een aanwijzing voor het aantal wormen dat jouw paard draagt. Dit wordt weergeven in een EPG-waarde en een LPG-waarde.
Individueel dier
EPG staat voor Eitjes Per Gram mest. Bij een EPG kleiner dan 200 wormeitjes per gram mest hoef je jouw paard niet te ontwormen.
Bij een EPG tussen de 200 en 500 kan het nodig zijn het paard te ontwormen als het zich op een hoog-risicoweide bevindt.
Vanaf een EPG groter dan 500 wormeitjes per gram mest zal je jouw paard moeten ontwormen, hoog-risicoweide of niet.
LPG staat voor Larven Per Gram mest. Vanaf er één wormlarve in het meststaal wordt gevonden, is het absoluut nodig het paard te ontwormen.
Mengstaal
Wanneer er meerdere paarden op de wei staan en je wil een algemeen beeld krijgen over de infectiedruk van alle paarden op dezelfde weide kan je een mengstaal nemen. Je verzamelt dan wat mest van alle paarden op die weide en stuurt dat op als 1 staal. Bij een mengstaal raden we aan jouw paarden te ontwormen vanaf een EPG van 200 wormeitjes per gram mest.
Een hoog-risicoweide is een weide waar
- veel paarden lopen, vooral jonge paarden;
- de mest niet regelmatig wordt weggehaald;
- reeds wormproblemen gekend zijn.
myzoolyx is een webapplicatie waar dierenartsen, diereneigenaars en bij uitbreiding iedereen die stalen voor analyse bij Zoolyx instuurt resultaten kunnen raadplegen, delen, downloaden, bijkomende analyses bestellen en vragen stellen.
Dierenartsen hebben een aantal extra functionaliteiten zoals het vragen van een staalophaling via onze koerierdienst en het volledige digitaal aanvragen van laboanalyses vanuit de eigen praktijkbeheersoftware.
myzoolyx geeft ook toegang tot informatie en artikels voorbehouden voor onze klanten via een uitgebreidere versie van wikilab, onze labogids .
Een shortcut naar myzoolyx maken zodat de app steeds binnen handbereik is? Volg de handelingen in deze video.
Als je een monster instuurt met vermelding van je emailadres wordt er automatisch een account aangemaakt. Je krijgt een bericht via email om het account te activeren en een paswoord in te stellen. Doe je dit in de hoedanigheid van dierenarts dan heb je ook meteen toegang tot alle functies voor dierenartsen.
Je kan je ook registeren via het menu myZoolyx > Aanmelden > Registreren. Volg dan deze stappen.
- Vul je emailadres in.
- Wacht op de activatiemail (kijk ook in je spamfolder of ongewenste berichten indien dit langer dan een minuut op zich laat wachten)
- Klik op de activatielink of knop in de mail.
- Stel een paswoord in. Terwijl je typt wordt de sterkte van het paswoord aangegeven. Zolang dit niet voldoende is, kan je het niet bewaren.
- Herhaal het paswoord en bewaar.
- Login en vervolledig de gevraagde (adres)gegevens
- (enkel voor dierenarts) Vul je NGROD (nl) of CRFOMV (fr) nummer in.
- (enkel voor dierenarts) Wanneer we je registratie als dierenarts geverifieerd hebben, krijg je een bevestigingsmail. Vanaf nu heb je toegang tot alle functies voor dierenartsen.
Als u een email hebt gekregen waarin verwezen wordt naar een laboresultaat werd er automatisch een account voor u gemaakt.
U hoeft zich niet te registreren.
De gebruikersnaam is gelijk aan het emailadres waar het bericht naar werd gestuurd en staat ook zo in het bericht expliciet vermeld. Let op: als u meerdere emailaliassen hebt of de berichten u bereiken via een automatisch ingestelde forward, kan het zijn dat het emailadres waarmee u dient aan te loggen afwijkt van datgene dat u gewend bent te gebruiken.
Het paswoord kan u in dit geval uiteraard niet kennen en dient u te resetten via de “paswoord vergeten” link op de loginpagina (zie onder) en volg daarna de scherminstructies.
U kan het pakje volgen via track.bpost.be. Voer hier de code in die in de email staat die u ontving.
Als de opzoeking geen resultaat oplevert of het pakje blijft langer dan 5 dagen in een bepaalde status hangen, neem dan contact met ons op met vermelding van het dossiernummer of de code in de email.
Voor de beste resultaten is het aanbevolen om de dieren 30 minuten voor de staalname niet te laten eten of drinken.
- Ga dier per dier te werk. Neem de swab en tube uit de verpakking.
- Roteer de swab gedurende 30 sec op een plaats waar het speeksel zich op natuurlijke wijze verzamelt: aan de binnenzijde van de wang of onder de tong. Laat het dier niet op het sponsje bijten of kauwen.
- Draai zonder morsen de dop van de tube en steek de swab zonder het uiteinde aan te raken in de tube. Breek de steel af bij het breekpunt door hem om te buigen en vervolgens af te draaien.
- Gooi het afgebroken stuk weg. Draai de dop goed terug vast op de tube. Niet schudden.
- Plak een chipbarcodelabel op het formulier en noteer het volgnummer of chipnr op de tube. Als meerdere nesten tegelijk bemonsterd worden, zet ook een indicatie van het nest op elke tube.
- Laat het dier vasthouden door een helper. De procedure is niet pijnlijk voor het dier maar angstige dieren kunnen altijd even schrikken.
- Draai een vinger rond een lok manen en trek er snel en krachtig aan.
- De haarwortels zijn zichtbaar als witte puntjes aan de basis van de haarschacht. Niet aanraken.
- Doe de haren in een plastic zakje met zipsluiting en sluit af.
- Breng een identificatie met betrekking tot het dier op het zakje aan.
Wij kunnen en mogen, zelfs als dierenarts, geen adviezen geven over dieren die wij niet zelf in behandeling hebben. U kan zich steeds met de resultaten wenden tot uw dierenarts die wij graag bijstaan mocht deze verdere vragen hebben.